2 June, 2023

Steeds grotere en mooiere televisies. Moeten we aan de 8K?

Zie artikel ct Magazine 11-2019 (pag 9)

De ontwikkeling van de tv gaat in een rap tempo. De tv-fabrikanten komen met steeds grotere en uitgebreidere toestellen. Dat moet ook wel om de verkoop te blijven stimuleren. Een van de meest in het oog springende nieuwe features is de 8K resolutie. Zit de consument echt te wachten op 8K resolutie?

Wat is 8K nou precies?

Wat is 8K eigenlijk? Voor veel mensen is het niet heel duidelijk wat nu 4K of 8K precies inhoudt. Het geeft het aantal pixels aan, wat we kunnen vertalen als beeldpunten. En zoals met bijna alles geldt, hoe meer hoe beter. We krijgen dus een vele malen scherper beeld.

Moet ik nu een 8K televisie kopen?

Daarvoor moeten we eerst even het verschil uitleggen. De huidige normale tv uitzendingen zijn in SD of HD. Helaas kijken we nog veel tv kanalen op SD kwaliteit, welke een resolutie heeft van slechts 1024×576 pixels. De betere tv kanalen zijn wel in HD, en hebben 1280×720 pixels. Dat we nog niet alle tv-kanalen op HD kunnen ontvangen komt door de hoeveelheid data die daarvoor nodig is. Meer pixels betekend meer informatie die moet worden doorgestuurd. Als we de resolutie verdubbelen, dan betekend dat dat we 4x zoveel pixels in krijgen.

Het verschil in pixels tussen FD, 4K en 8K

Maar hoe zit dat dan met 4K?

Met de reguliere tv uitzendingen kun je dus niet volledig gebruik maken van de resolutie van je mooie 4K televisie. Bij videostreaming diensten als Netflix is dit sinds kort al wel mogelijk. Maar slechts bij het hoogste, dus duurste, pakket. Ook kan dat alleen voor nieuwe films en series die opgenomen zijn in 4K resolutie.

Hoeveel pixels kan het oog onderscheiden?

Hoe dicht moeten de pixels naast elkaar zitten voordat ons oog het niet meer als losse pixels kan onderscheiden? Deze pixeldichtheid die we PPI (Pixels Per Inch) noemen moeten we dan samen nemen met de afstand tot het scherm. Bij een mobiele telefoon is de afstand tot het oog veel korter, en zal de PPI ook hoger moeten zijn. Voor een televisie nemen we een afstand van 2 tot 3 meter. En op die afstand kan het oog onderscheid maken tot zo’n 0,6 tot 0,9 millimeter. Bij een 70 inch 4K scherm is de pixels slechts 0,4 mm groot, en bij een 8K scherm van dezelfde grootte maar de helft, 0,2 mm.

Conclusie: 4K is voorlopig meer dan genoeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *